Artrose beweegprogramma in Haarlem

Is artrose slijtage? Artrose is een aandoening van één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden, die zijn bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen vangt de schokken op en zorgt dat de botuiteinden soepel kunnen bewegen. Bij artrose neemt het gewrichtskraakbeen in kwaliteit af en wordt dunner. Aan de gewrichtsranden kunnen verdikkingen (osteofyten) ontstaan.

Ontstaanswijze
De oorzaak van artrose is niet duidelijk. Wel is er een aantal factoren die een rol spelen bij het ontstaan van artrose. Deze factoren zijn onder andere minder bewegen door overgewicht, hogere leeftijd, lichamelijk zwaar werk, (sport)letsels, en het voorkomen van artrose in de familie. Ook het eetpatroon heeft invloed op artrose. Bij artrose zijn er vaak afwijkingen op de röntgenfoto te zien, maar deze houden slechts in geringe mate verband met klachten als pijn, stijfheid en verminderde gewrichtsbeweeglijkheid. Zo ziet men soms duidelijke afwijkingen op de röntgenfoto passend bij artrose, zonder pijnklachten of bewegingsbeperkingen.

Behandeling
Artrose is dus geen ouderdomsziekte. Je kunt zelf veel doen als je last van artrose hebt. Denk hierbij aan het veranderen van je eet, drink en beweegpatroon. Uiteraard kunnen wij helpen om dit onder controle te krijgen. Daarnaast hebben we een Trainingsprogramma opgesteld speciaal gericht op heup en knie artrose.

Neem contact met ons op voor een intake

Afspraak maken
Chat nu met ons

Of volg ons op: